Gibraltar

Europas sista koloniala område

Gibraltar, Europas sista koloniala område en myt eller ett politiskt debattämne?

gibraltar
Den berömda Gibraltarklippan

Klippans strategiska värde har genom tiderna varit stort på grund av att man därifrån kontrollerar in- och utfarten till Medelhavet genom Gibraltarsundet.

Ett omtalat offshore paradis som bevakas allt hårdare än tidigare och många varnar för skatteparadisets slut. Klippan med omkring 30 000 invånare har idag fler registrerade offshore bolag än bostäder och runt sju miljoner besökare årligen. (Glöm inte passet)

Det ligger 27 pubar längs Main Street i Gibraltar. Samtliga mer engelska än i London. Välkommen till klippan som är en nagel i ögat på spanjorerna och en principsak för britterna. Det finns egentligen inget bra skäl till att inte göra ett besök i Gibraltar under sin resa till spanska solkusten.

Spanjorerna härskade över klippan i 400 år. 1713 överlämnades den till engelsmännen som en del av Utrecht fredsavtalet. Sedan har spanjorerna krävt att få klippan tillbaka.

General Franco stängde gränsen till Gibraltar 1969, under diktaturen och så förblev det fram till 1985 då den öppnades för spanjorer och Gibraltar bor, några år senare öppnades gränsen för alla.

Blockaden var ett försök att tvinga ut engelsmännen. Isoleringen varade i 15 år. England stöttade med pengar och klippan är fortfarande en engelsk kronkoloni.

2001 träffades premiärministrarna för Storbritannien och Spanien. De hade svårt att komma överens. Samma år var det folkomröstning i Gibraltar. Då sade 99 procent nej till att Spanien skulle ha makten i Gibraltar tillsammans med Storbritannien.

Även på senare tid har gränsen varit stängd, Spanien stängde gränsen mot den brittiska kolonin under måndagen 2005-10-24, för att hindra 500 magsjuka passagerare från kryssningsfartyget Aurora att ta sig in i landet, detta utlöste stormgräl med Storbritannien.

Det är tillåtet att köra bil in till Gibraltar, men köer så väl in som ut till klippan gör detta till ett dåligt alternativ. På tillbaka vägen kan spansk tull och passkontroll ta flera timmar och det är enormt svårt att parkera inne i den överbefolkade staden. Med buss går det fortare, alla resebyråer längs kusten säljer dagsturer. Linje bussar går också från alla kuststäder till La Linea, staden på spanska sidan av gränsen.

Ett annat alternativ är att parkera i La Linea, och promenera över gränsen. Prova kajen där ovanstående vy är tagen, där det fanns gott om plats även under högsäsong.

De typiskt Engelska röda dubbeldäckarna står på högra sidan av vägen efter att man passerat tullen och kör in till centrum.

Utsikten från ”Klippan”, varifrån man kan se Gibraltarsundet med Afrika på den andra sidan, försummas ofta av turisterna som koncentrerar sig på shopping. Ändå har shoppingutbudet minskat mycket sen dagarna då gränsen öppnades. Cigaretter, parfym, sprit och choklad är de vanligaste ”souvenirerna”. Elektroniken som säljs och tidigare drog många köpare är inte lika intressant idag, de senaste modellerna är ofta inte tillgängliga och priserna är inte så låga jämfört med Spanien som de var tidigare. Dessutom kontrolleras varorna hårt av den spanska tullen.

På Klippans topp finns Europas enda vilda apor. Till toppen på klippan kommer man enkelt med kabinbanan eller med minibuss. Väl uppe på toppen är det aporna som regerar. Det är inte tillåtet att mata aporna och de kan ibland vara aggressiva. Ta ej med plastpåsar de tror det är mat, håll i lösa kläder och plånböcker. Ett flertal lär ha singlat ner över klippkanten.

Om man vill besöka stranden så finns det flera att välja mellan. Mot Atlanten ligger stränderna Camp Bay och Little Bay. På andra sidan av Klippan ligger byn Catalan Bay. Tidigare en fiskeby som många spanjorer sökte tillflykt till när Napoleon invaderade Spanien. I dag är det en blomstrande strandort.

Få människor åket till Gibraltar som ett semestermål i sig, även om det finns såväl turistattraktioner som vattensporter, delfinturer, restauranger och hotell. Klippan är mer ett utflyktsmål som är värt ett heldagsbesök. Det tar lite mer än en timme att köra dit.

Valutan är: euro, sterling pund och Gibraltar pund (vilka är värdelösa utanför klippan).