Málaga

Huvudstaden på Costa del Sol

Málaga är huvudstaden på Costa del Sol. “Ciudad del paraíso” – paradisstaden. Så skrev nobelpristagaren i litteratur, Vicente Aleixandre, om Málaga. En stad som vibrerar av liv och som fascinerar med sin blandning av flertusenårig historia, folklore och modern kultur. Och visst är det lätt att föreställa sig paradiset i denna hamnstad med nära 3000 soltimmar per år och flera kilometer strand mitt i centrum. Många av kustens besökare kommer aldrig till stadens centrum. Trots det är det väl värt att göra en utflykt dit och njuta av stadens sevärdheter.

malaga
Hamnen i Málaga, Costa del Sol

Málaga kanske inte är en vacker stad i sig men stämningen är trevlig och det kulturella utbudet är stort. Museer, katedralen, fästningen Gibralfaro och mycket annat gör att en heldag inte räcker till för att se allt.

Klimatet i Málaga är ganska extremt för att vara på Costa del Sol. Sommaren är outhärdligt varm för dem som inte är vana och vintern är kallare än i andra kuststäder.

Staden är stor, med kommunens ca 700 000 invånare är det en av de större i Spanien. Välkända är augustifesterna i den typiskt andalusiska stilen.

Málagas centrum är en bra plats att promenera runt i, nästan allt ligger på gångavstånd. En stor del av sevärdheterna ligger i eller runt omkring den gamla delen av staden ”Centro Antiguo”. I stadens brokiga förflutna – format sedan 900 år före Kristus av fenicier, greker, kartager, romare, västgoter och araber – gör sig påmint åt vilket håll du än tittar. Málagas mest kände personlighet föddes vid Plaza de la Merced 1881. Pablo Picassos liv och alster är fortfarande närvarande i det mesta och Málagaborna är stolta över sin son. Invigningen av Museo Picasso 2003 blev en kick och har fått staden att växa i kulturellt hänseende. Intill museet finner besökaren både den romerska teatern och en arabisk borg och inte långt därifrån tjurfäktningsarenan. På andra sidan gamla stan ligger CAC med internationell samtida konst. Granne med Katedralen finns Plaza Episcopal – tillfälliga utställningar, ofta av hög kvalitet. Teatro Cervantes erbjuder ett brett urval av konserter, dans och musikaler.
Museo Picasso: Detta vackra museum i 1500-talspalatset Buenavista är ett måste för alla Málaga-besökare, gamla som unga. Tack vare mästarens sonhustru Christine och barnbarn Bernard presenterar museet en samling på nära 200 konstverk. Ett stenkast bort, vid Plaza de la Merced, ligger Picassos födelsehus som också har öppet för allmänheten.

Pris: €6 för den permanenta utställningen, €4,5 för tillfälliga utställningar.
Adress: Calle San Agustín 8
Tel: (34) 952 127600
www.museopicassomalaga.org
www.fundacionpicasso.es

Alcazaba och Gibralfaro: Är militärfort från tiden för det arabiska kungadömet. Innanför murarna ligger ett palats med en vacker trädgård och en enastående utsikt. Den romerska teatern alldeles bredvid, byggdes under första seklet efter Kristus, nyligen återställd och restaurerad efter många år i glömska.
Adress: Calle Alcazabilla

Shopping: I Málaga shoppar man skor och kläder framför allt på Calle Larios och parallellgatan Calle Nueva. Skor på till exempel Antonio Parriego och Nicolas på Calle Larios. Där hittar man också de spanska klädaffärerna Mango, Massimo Dutti, Bershka och Pull & Bear. Zara ligger på sidogatan Liborio García. På shoppingcentret Centro Larios finns förutom klädbutiker, även biografer och restauranger. Märkeskläder finns på varuhuset El Corte Inglés; Armani, Versace, Dolce Galbana på Pinsapo. För den som är ute efter en present, en souvenir, eller något gott att äta rekommenderas ett besök på Mercado Central Atarazanas. Här handlar man kött, fisk, frukt, grönsaker, oliver, nötter, kryddor, ost och skinka till hyggliga priser. Dessutom är marknaden en fröjd för ögat. På Ultramarinos Zoilo på Calle Granada inhandlas det typiska söta vinet Málaga Dulce eller Moscatel, serranoskinka, goda ostar och korvar, russin från provinsen och sötsaker som ”mantecados”, ett slags kakor som äts framför allt vid jul. Den som vill ha ett lite mer exklusivt minne kan köpa sig en solfjäder i någon av de specialiserade butikerna på Calle Nueva.

Äta: I Málaga finner du inte så många restauranger med vita dukar. Det här är en stad full av informella barer med mycket folk och ett brett urval av tapas. I Málaga äter man mycket fisk och skaldjur, gärna på så kallade ”chiringuitos” på stranden och på Paseo Marítimo i Pedregalejo.

Café de Paris: Exklusiv restaurang med en stjärna i Guide Michelin. Traditionella ingredienser tillagade på modernt vis. Dyrt men hög kvalitet, en fest för alla sinnen. Ägaren och kocken, den unge malagueñon José Carlos García, har studerat på La Cónsula och räknas som en av Spaniens tre bästa kockar. Adress: Muello Uno, i Malaga hamn
Tel: +34 952 003588
www.rcafedeparis.com

Bodega El Pimpi: Du har inte varit i Málaga om du inte varit på Pimpi, det mest typiska stället i stan med kändisfoton, hundraåriga affischer och vintunnor på väggarna. Här dricker du vin från provinsen och äter tapas i historisk miljö – på 1700-talet var huset nunnekloster. En gång i månaden bjuds på flamencouppträdande. Adress: Calle Granada 62

La Posada de Antonio: Hollywoodstjärnan och Málagafödde Antonio Banderas egen restaurang. Traditionellt spanskt kök. Tapas och grillat kött i en trevlig atmosfär. Adress: Calle Granada 33 Tel: +34 952 217 069

Antigua Casa de la Guardia: Äldsta Tapas baren i Malaga grundad 1840. Vid en första anblick verkar detta vara en gammal, traditionell bar där några av säsongens tapas finns, oftast fisk och skaldjur. Men den har dock sin charm i att den är fylld med stora ekfat med olika typer av sherry. Man måste chansa och peka på ett fat för att få prova ett glas och sedan gå vidare till nästa fat. En salig blandning av lokala spanjorer och turister ger en skön och gemytlig känsla. Bar personalen ger dig krita på det du beställt, nej förlåt de skriver med krita det du beställt direkt på bardisken. När ni betalt suddar de ut det med handen. Det är inget stortställe, men är en populär startpunkt för en kväll på stan.
Adress: Calle Alameda Principal 18