Istán

En genuin bergsby nära kusten

Istán är en by i Málaga provinsen med en befolkning på 1.554 personer, den ligger i Sierra Blanca dalen vid Rio Verde. Kommunen har en yta på 99,5 kvadratkilometer, med den urbana kärnan som är belägen på 303 meters höjd. Det är bara 4,6 kilometers avstånd till medelhavskusten fågelvägen, men bilvägen är 15 km p.g.a. alla kurvor. Byn ligger nära den stora dammen som byggdes 1972 för att ge dricksvatten till städerna längs hela Costa del Sol.

istan

Istán är en av ett antal byar av morisk ursprung som överlevt p.g.a. sitt avstånd till kusten. Efter den kristna återerövringen av Iberiska halvön på 1500-talet, var araber förbjudna att bo längs kusten. Detta för att hindra dem från att kommunicera med sina släktingar i Marocko tvärs över sundet. Istán med sitt avstånd på 15 kilometer till kusten, fick vara kvar medan de kustnära arabiska bosättningarna avfolkades och förstördes.

Det finns fyra à la carte restauranger i Istán, Troyano, El Baron, Rincon de Curro, Entresierras och den nya Las Harales i Rural Hotel vid infarten till byn. Det finns även barer som serverar ett utmärkt urval av tapas. Istán kan också skryta med ett hotell, men de fick vänta till 1998 för att få det.

Det finns små drick fontäner med utsökt kallt vatten, dessa är strategiskt fördelade över hela staden och har haft till uppgift att leverera vatten till befolkningen i byn, innan vattenledningar drogs in i varje hus. De kännetecknas av att ha en struktur av vita och blå kakelplattor. Ljudet av porlande vatten följer en genom byn, vilket ger unik upplevelse och identitet och personlighet till staden. Förutom alla dessa fontäner finns El Chorro mitt i byn, en kaklad tvättinrättning byggd för att kvinnorna i byn inte skulle behöva släpa tvätten till stranden Rio Molinos, än idag kan man se att det tvättas kläder vid El Chorro.

Liza Marklunds karaktär Annika Bengtzon i boken ”En plats i Solen” släcker törsten på en av torgets två barer.