Kitesurfing

Kitesurfing längs hela Costa del Sol

Precis som vindsurfing är en kombination mellan segling och surfing är kitesurfing en kombination mellan att flyga vinge och surfing. Det är lätt att förstå varför denna sport är så populär med de hopp och tricks som ser så spektakulärt ut. Kitesurfing är en sann adrenalin kick, en sport där utövaren använder och kontrollerar naturens råstyrka! Som med alla sporter, har varje person sin egen stil – Vågor eller lugnt vatten, aggressiv eller mjuk kontroll, tekniska rörelser, Big air. Det är ditt val!

Det finns många olika platser längs Costa del Sol lämpliga att lära sig kitesurfing på, inklusive Los Alamos nära Torremolinos, där finns det en officiell kite zon. Upplev spänningen av kitesurfing i en rolig och säker miljö! Aldrig gjort det förut? Tveka inte att kontakta http://kitesurfmalaga.com de har kurser av varierande längd och svårighet.

kite
Underbar kitesurfing längs hela Costa del Sol

Malaga: Malagueta är en stor strand i centrala Málaga som fungerar bra med en stark ostlig vind. Stranden ligger öster om den största hamnen. Konstgjorda vågbrytare ger lugnt vatten på läsidan, och det kan finnas bra vågor längre in i viken. Försiktighet bör iakttas att inte surfa alltför långt med vinden, och gå djupare in i viken. Stranden blir smal och ligger bredvid en huvudväg med en tvär avslutning.

Los Alamos: Playamar och Los Alamos två stränder som löper in i varandra på den östra sidan av Torremolinos. Det finns en utsedd kite zon vid den östra änden av stranden bort mot golfbanan Parador. En stor strand med bra områden för starter. Från maj till september finns det en vanlig termisk effekt som hjälper de lätta västliga vindarna och som ofta blåser med en konstant kraft 4/5. En varm dag med de rätta förutsättningarna kan västlig termik få att även vinden komma från öster, men detta är inte så troligt. Försiktighet bör iakttas vid slutet av dagen då temperaturen sjunker och frånlandsvind kan uppstå.

Cabopino: En strand halvvägs mellan Malaga och Marbella som har både östlig och västlig vind. Inget för nybörjaren eftersom stranden har ett rykte om vågor, och du kan hitta dig själv åkandes mellan vanliga surfare ibland. De bästa vågorna är de med en ostlig vind. Med en västlig vind finns det ett skyddat område intill vågbrytaren vilket ger spegelblankt vatten och bra förutsättningar för sköna luftfärder. De uppenbara riskerna är vågbrytaren och hamnen, vilket innebär att du ofta befinner dig surfandes vid stenar och med vindriktning ifrån dig.

Cala de Mijas: Här hittar du en liten strand, lite komplicerad p.g.a. stenar på båda sidor, vilket gör den olämplig för nybörjare. Det är ofta en bra västlig vind som finns när resten av kusten har frånlandsvind. Den kan ibland vara byig, men erbjuder bra ”air-time”.

Marbella: Los Monteros ca. 2 km öster om Marbella på N340. Ta avfarten ”Altos de Monteros”. Denna strand erbjuder de bästa villkoren med en ostlig vind under sommarmånaderna, vanligen pålandsvind, och på vintern kan det vara fantastiskt om det finns en stark västlig vind som blåser konstant, ofta med bra vågor. Som med alla stränder, bör uppmärksamhet fästas vid eventuell frånlandsvind som ibland blandas med den ostliga och på så sätt producera byig vind med villkor som är direkt olämplig för kitesurfing. Om den ostliga vinden är frånlandsvind eller instabil i Los Monteros, kan det ofta vara bra vid Victor beach, mellan Marbella och Puerto Banus. Generellt för denna strand erbjudes utmärkt air-time och vinden blåser in en i en stor bukt som gör det säkert i händelse av fel på utrustningen, men den har ett litet område för starter, som kompliceras av palmer och en stenmur. Vilket gör den olämplig för nybörjare.

San Pedro: Kör in i mitten av San Pedro och sikta rakt på stranden. När det är Levante (ostlig), och vinden är frånlandsvind längs Malaga-Marbella kusten, kommer du ofta hitta bra vind förutsättningar på stranden i San Pedro. Vinden är ofta pålandsvind nästan parallellt med stranden. Du hittar ofta bra vågor här. Om du först har försökt vid Los Monteros med en ostlig vind frånlandsvind kan San Pedro vara platsen för dagen.

Estepona: Precis intill strandbaren ”Heaven” finns en officiell kite zon. Under sommarmånaderna är detta en av de få platser där du kan segla lagligt utan att riskera böter från polisen. Området fungerar bra med en västlig vind, och en stark ostlig vind fungerar ofta också. Det markerade området är ganska litet och har några stenar strax under vattenytan, så det är inte alltid lätt för nybörjare.

El Chorro: 45 minuters bilresa norr om Malaga, nära Campillos, finns sjöar där du hittar vinden. När det blåser en ostlig vind vid kusten, och som ofta blåser även när vinden vid kusten har otillräcklig bärighet för bra kiting. På grund av de omgivande bergen kan det vara en mycket byig vind, och strandlinjen är stenig, inte lämplig för några nybörjare, och stor försiktighet bör iakttas vid start och stop. Det är bäst att vara något underpowered så att man kan hantera de vindbyar som uppstår. Sjön erbjuder dock mycket vind och lungt vatten, och om man kan dra nytta av en vindstöt får man bra förutsättningar för att uppnå Big Air.

Tarifa: Stora stränder och med en berömd vind. Den blåser in väster från Atlanten, ofta ökande på eftermiddagen på grund av en termisk effekt. När det finns tillräckligt med vind på morgonen ger detta ofta med hjälp av den termiska effekten goda förutsättningar att producera mycket vind för eftermiddagen. Det finns vanligtvis piskande vågor som kan hindra nybörjare. Den ostliga vinden eller Levante, kommer vanligtvis med besked, – en stark byig vind, – men den erbjuder ett mycket lugnare hav. Den största stranden i Los lansar är ofta olämplig med Levante, men den närliggande Valdevaqueros brukar erbjuda goda förhållanden. Kan ofta vara ett bra alternativ på första och sista dagen i Levante när vinden inte är lika stark. Med högre tidvatten eller när stora vågor som bryter mot stranden, kan laguner bildas på de vidsträckta stränderna – både på Los Lansar och Valdevaqueros. Dessa kan vara perfekta för nybörjare eller för att utöva freestyle med vattnet som är extremt platt. Försiktighet bör iakttas eftersom det också kan vara mycket grunt på sina ställen, och det kan också bli trångt.