Stränder

Härliga stränder längs med hela Costa del Sol

Costa del Sol är framförallt känd för sin solsäkerhet, men också för sina underbara stränder. Tänk på att solen står i zenit mitt på dagen under sommar månaderna.

Rikligt med sololja med hög faktor är ett måste, eller gör som spanjorerna och gå ner till stranden lite senare på dagen , mellan kl. 17 till 20 är en klart underskattad tid att vara på stranden. Solen tar även dessa sena timmar ca 10-15% ”bättre” än mitt på dagen i Sverige.

För närvarande har stränderna öppet från 15 maj till 15 oktober, men Marbella kommun har beslutat att de 24 officiella stränder inom Marbella´s kommungränser skall vara öppna 11 månader per år. Det betyder att nu måste Chiringuitos, strand restauranger, solstols uthyrare, renhållningspersonal m.fl. hålla stränderna i tipp topp skick från 15 januari till 15 december.

nikki
Nikki Beach på Costa del Sol

Här nedan har vi listat några av stränderna i Marbella, de är listade i geografisk ordning från Malaga i öst mot Gibraltar i väst.

Caleta: I Vélez-Malaga är en välvårdad familjestranden som är lått att nå. Med sina 1,5 km är det gott om plats. Den fina sanden består av vulkansand.

La Malagueta: I Malaga och är lämplig för dem som vill utöva sport, p.g.a. inte allt för stora vågor är den även barnvänlig. Stranden är ca 1 km lång och 45 m bred och består av fin vulkansand. Stranden har även *FEE´s Blue Flag.

Torremolinos: Är en av Spaniens äldsta och fortfarande mest välbesökta turistorter med sin långa, breda strand fylld av små barer och Chiringuitos.

Benaldamena: Stränderna i Benalmadena Costa är fina och hamnen Marina Benalmadena är välkänd både för sitt nattliv och sin prisbelönta småbåtshamn.

Fuengirola: Där finns gott om sand på en 8 km lång strand.

La Cala: Den idylliska fiskebyn bjuder på lugn och ro om man så önskar. Stranden är 2 km lång 35 meter bred och är idealisk för barnfamiljer, har *FEE´s Blue Flag.

Calahonda: Är den längsta av stränderna på Mijas Costa över 4,5 km lång och 25 meter bred. Den här stranden har mjuk, ren sand och klart vatten. Eftersom stranden är precis vid foten av flera av de stora urbaniseringar är den välanvänd. Det finns många strandbarer och massor av aktiviter, men den har också några lugnare hörn för dem som föredrar lite lugn och ro. Denna strand är perfekt för hela familjen och har gott om solstolar och parasoller att hyra och ett bra urval av livliga barer för förfriskningar och underhållning. Ligger nedanför N340/A7 kustvägen mellan La Cala de Mijas och Calahonda.

Cabopino: Är en dold pärla mitt på Costa del Sol. Många hävdar att det är den bästa på hela Costa del Sol. Stranden i Cabopino är mycket välskött, vacker och barnvänlig och här finns badvakter hela sommaren. Det finns givetvis Chiringuitos och strandrestauranger, det ligger även ett tiotal restauranger i den mysiga marinan intill. Stranden ”övervakas” av ett gamalt moriskt vakttorn och det är den enda strand som jag känner till som har palmer på stranden. Det finns gott om parkeringsplatser utom på söndagar när spanjorerna går man ur huse för att tillbringa dagen på stranden. Stranden är väl skyddad av sanddyner. Om vita ränder efter bikini och badbyxor är ett bekymmer, finns det också en nudist strand på den västra utkanten av området.

Nikki Beach: Är en exklusiv strand med exotiska bambusängar, alkover och försiktigt vajande palmer, det är där de rika och berömda gillar att umgås. Även de som skulle vilja vara rik och berömda finns här. Detta fantastiska läge ger en lyxig och avslappnad miljö att sola i avskilt från de livliga stränderna. Under dagen är atmosfären ren avkoppling som förstärks av den lyx som Nikki Beach har blivit känd för. När solen börjar gå ner börjar musikvolymen öka och partyt börjar komma igång. Vara beredd att festa fram till tidigt på morgonen. Nikki Beach, beach club ligger på Don Carlos Beach Resort i Elviria, nedanför Hotellet Don Carlos.

Bounty Beach: I Marbella ligger nedanför den stora vita Marbella bågen vid infarten till Marbella från Malaga hållet. Bounty Beach en favorit för många, som gjord för den unga och hippa generationen i Marbella. Bounty har bra musik, goda mat, och mycket av det goda livet. Njut av tapas, paella och ett utmärkt val av drycker. Under högsäsongen är de obligatoriska partyna på söndagskvällarna något som gör resten av veckan värt att leva för. En av de mest populära stränderna i Marbella både för lokalbefolkning och besökare. Costa del Sol som bäst.

Marbella: utgör den lite finare och lyxigare delen av Costa del Sol med Puerto Banus inräknat. Här finns en fin bilfri strandpromenad som kantar den härliga stranden. En oändlig rad av restauranger och barer. Det är svårt att hitta parkeringsplats på gatan, välj därför ett av flera parkeringshus.

Puerto Banús: Utan tvekan den plats du skall synas på om du är känd. Det är nästan 100% chans att fastna på en Paparazzi bild, om du är känd vill säga. Det finns en bra strand strax öster om hamnen som skyddas av en stenpir. Om du känner för en avkopplande dag med relax kan du få en eller flera behandlingar på Marbella Club´s Beach Club. I fall du vill visa upp din designer bikini är detta stranden för dig. Kom tidigt då den främre raden av solstolarna blir upptagna fort. Parkeringsgarage under jord finns precis intill. Ta gärna en sväng i marinan, om ni inte ser en Ferrari eller Lamborghini inom 60 sekunder har ni haft en dålig dag. Strandpromenaden och stranden är definitivt höjdpunkten i Puerto Banus med en lång fin sandstrand. Hela sträckan mellan Marbella och Puerto Banus binds samman av en underbar strandpromenad där människor joggar och promenerar.

San Pedro Längs San Pedro´s strandpromenad finns en rad av mysiga Chiringuitos där man sitter nära havet och njuter fullt ut både vid lunch och middag. Stränderna är breda och hålls mycket rena.

Guadalmina Egentligen är det tre stränder som går ihop och de är mycket barnvänliga och välskötta. Om du tröttnar på att bada och sola så finns här gott om aktiviteter som kite, windsurfing, vattenskoter och segling.

Estepona Ligger nära Gibraltar och härifrån kan man en klar dag se över till Nordafrika och Atlasbergen i Marocko!

*Blue Flag är ett frivilligt miljömärke som tilldelats cirka 3650 stränder och marinor i 46 länder i runt om i världen. Den blå flaggan verkar för en hållbar utveckling av stränder och marinor genom strikta kriterier som rör vattenkvalitet, miljöutbildning och miljöinformation, Miljötänkande och säkerhet och andra tjänster.

Blue Flag Konceptet ägs och drivs av den icke-statliga, icke vinstdrivande organisation Foundation for Environmental Education(FEE)
Share on facebookShare on twitterShare on google