Med lämningar från yngre stenåldern
Ronda är en stad i provinsen Malaga i Andalusien. Den ligger ungefär 100 km från Malaga i en bergstrakt ungefär 740 meter över havet. Antalet invånare är ungefär 37 000.
Historia: I trakten finns lämningar från yngre stenåldern, 25 000 år gamla grottmålningar från Cro Magontiden i Cueva de la Pileta. På 500-talet f. Kr. bosatte sig kelter som kallade platsen Arunda. Senare bosatte sig fenicer i det närbelägna Acinipo, lokalt benämnt Ronda la Vieja (gamla Ronda). Caesar gav Ronda stadsrättigheter. Under 400-talet e. Kr. tog sveberna staden. Nästa århundrade tillföll staden Östromerska riket. Senare blev staden intagen av den visgotiske kungen Leovigild. Ronda ingick sedan i det visigotiska riket fram till 713 när den föll för morerna, som kallade den Izn-Rand Onda (”staden med befästningen”). Under åren 1039 till 1065 var Ronda huvudstad i det lilla kungariket Ronda. Från 1065 ingick det i Sevillas kungarike. Den moriska makten bröts av markisen av Càdiz som intog Ronda efter en kort belägring. 1485 intogs staden av kung Ferdinand II och under de följande åren upplevde staden fred och ekonomisk blomstring, vilket resulterade i omfattande byggnation av barockbyggnader under 1700-talet. Napoleons invasion vållade mycken skada. Rondas befolkning minskade från 15 600 personer till 5 000 på tre år.
Staden delas av en 120 meter djup ravin (el Tajo), som bildats av floden Guadalevín. Tre broar leder över ravinen, en romersk som byggdes för mer 2 000 år sedan Puente Romano, en morisk kallad Puente Arabe, samt en som påbörjades 1751 och som blev klar först 1793. Den kallas lite oegentligt för Puente Nuevo (Nya bron).
Ronda har inspirerat författare och konstnärer som Washington Irving, Prosper Mérimée, Gustave Doré och Ernest Hemingway.
Det är spännande att se hur husen på båda sidorna av ravinen är byggda helt ut till kanten av de lodräta klippväggarna. De kallas för ”casas colgadas” (hängande hus). Ronda kan, tack vare sin ointaglighet, blicka tillbaka på en lång och fascinerande historia.
Puente Nuevo: Ett av 1700-talets ingenjörskonstnärliga mästerverk är Rondas landmärke, Puente Nuevo, som reser på mäktiga pelare över Guadalevíns ravin och skapar en bro mellan de båda stadsdelarna. Det akveduktliknande byggnadsverket har en nedre del och tre övre valv, varifrån det är en mycket vacker utsikt mot Tajoravinens botten. Rummet ovanför det höga mittenvalvet utgjorde förr en flyktsäker fängelsehåla och därifrån knuffades nationalistiska sympatisörer in i döden under det spanska inbördeskriget (1936-39) – en tragisk händelse, vilken Ernest Hemingway skildrar i ”Klockan klämtar för dig”. Enligt legender sägs det även att när arkitekten sträckte sig ut efter sin hatt, när den blåste av, föll han ned i avgrunden och döden.
La Maestranza: Rondas nog mest berömda byggnad är den historiska tjurfäktningsarena La Maestranza, som är en av de äldsta, mest charmerande och traditionsrika i Spanien. Arenan, som byggdes 1785, är omgiven av rader med arkader i två våningar med toskanska pelare och har plats för 5 000 människor. Hemingway hade sin egen loge här. Idag ägs arenan av Rondas Kungliga Riddarorden, vars vapen kan ses på gaveln ovanför ingångsporten i barockstil. De som vill veta mer om Spaniens äldsta arena kan besöka det lilla museet där det finns mängder av tjurfäktningsminnen, bl.a. dräkter m.m. . Här kan man läsa om Francisco Romero, hans son Juan och sonsonen Pedro, som var skaparna till den legendariska tjurfäktardynastin som har grundat reglerna för dagens tjurfäktning.
Casa del Rey Moro: Casa del rey Moro heter det 1700-tals palats som är byggt på grunderna av ett moriskt Taifa-kungapalats. På baksidan finns en trappa som delvis täcks av ett valv, som är uthugget i berget. Med sina 365 trappsteg leder trappan ned till floden och La Mina, en källa bland klipporna. Under stridigheter med de kristna fick de kristna fångarna bära vatten upp till toppen. Det är härifrån det spanska ordspråket ”Gud bevare mig för Rondas vattenkrus”kommer. Om man fortsätter från Casa del Rey Moro ned längst den branta vägen kommer man till Arco de Cristo – en morisk port från 1300-talet. Går man vidare längst trappan står man snart på den gamla moriska bron, Puente Arabe, där det finns många välbevarade hästskoformade valv. Därifrån är det en vacker utsikt genom ravinen mot Puente Nuevo. Vid slutet av bron ligger de arabiska baden – morernas gamla badanläggning, som kan dateras till 1200-talet.
Puerto de Almocabar: Puerto de Almocabar från 1200-talet utgjorde den viktigaste stadsporten i Ronda. Genom denna intog de kristna staden 1485. Här ligger även renässansstadsporten Puerta de Carlos och resterna av den gamla stadsmuren sida vid sida. På andra sidan av porten ligger Santa María La Mayor – Rondas domkyrka, som byggdes i slutet av 1400-talet.
Vinproduktion: Vinproduktion är ingen nyhet i Ronda. Man har faktiskt hittat bevis på att det fanns vinstockar i området för redan 2 000 år sedan och att dessa har använts för att ge ätbar frukt, som även lagrades för att senare drickas som vin. Dock drabbades området, och de flesta vinstockarna i hela Andalusien och i stora delar i resten av Europa, av vinlusen filoxera mellan 1880 och 1892 och i Ronda användes markerna då huvudsakligen till att plantera olivträd på, eller för jakt. Nu odlas det återigen druvor i Ronda. Vinhuset Doña Felisa i Ronda producerar vin under namnet ”Chinchilla”.
Vinhuset Doña Felisa: Vinhuset Doña Felisa ligger mycket nära den gamla romerska byn Acinipo, 900 meter över havet. Acinipo är känd från romartiden som ”vinets land” och en hel del vin skeppades till Rom från hamnen i Málaga. På den tiden odlade man där en druva som liknar den som vi idag kallar för Tempranillo.
Vinhuset Chinchilla är ett familjeföretag och det är paret José María och Gema som leder det dagliga arbetet. Vinhuset är faktiskt både deras arbetsplats och hem. Det är José María som, sedan den första vinstocken planterades år 2 000, har bestämt hur vinstockarna ska planteras samt vilka sorter som är mest lämpade för markerna. Efter flera års experimenterande har det blivit följande druvsorter: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah som har tagit sig bäst i området. ”Ronda lämpar sig mycket bra för vinodling”, säger José María och fortsätter: ”och det är mycket viktigt att våra viner avspeglar den jord som de kommer ifrån och att vi på det sättet respekterar deras naturliga aromer och smak”. De flesta av vinerna lagras på franska Allierfat som byts ut vart tredje år. För närvarande producerar vinhuset endast 100 000 flaskor vin per år och de går alla under namnet Chinchilla. För José María är kvaliteten mycket viktig. Vinstockarna ger en liten skörd, ca 1 kg druvor var, men å andra sidan har druvorna mycket hög kvalitet och intensitet. Alla druvor skördas manuellt och läggs i korgar som räcker för 15 kg. Efter att ha skördas sorteras druvorna manuellt, innan de går vidare till pressen. ”Vår filosofi är att arbetet ska vara så naturligt som möjligt, men med hjälp av modern teknologi”, säger han.
Vinhuset Chinchilla är öppet för besökare. De tar emot grupper från 5 personer och fler. Man kan få en rundvandring med vinprovning och lunch, de erbjuder olika menyer i olika prisklasser.
Tel. 951 166 033 Mail: g.alonso@chinchillawine.com WEB: www.chinchillawine.com