Marbella

Den mest omtalade staden på solkusten – Costa del Sol

Stadens namn har enligt folkmun tillkommit genom att Spaniens första drottning Isabella av Kastilien, som när hon kom till denna plats första gången lär ha utropat: ”Qué mar tan bella!”, vilket vackert hav. Lyxiga lägenheter, villor och palats, staden är väldigt grön, med tusentals vackra träd och växter. En fantastisk strandpromenad går hela vägen till Puerto Banús. I San Pedro finns det också en fin promenad utmed stranden.

marbella
Plaza de Naranjas i gamla Marbella stad

Marbella omfattar en 28 km lång kuststräcka längs havsstranden, exklusiva hotellkomplex och prinspalats. Under vinterhalvåret är det en ganska lugn stad som inte liknar den typiska spanska semesterorten mycket. Under de senaste åren har Marbella förändrat sitt utseende en hel del. Det är inte längre en by med det typiskt andalusiska utseendet. Befolkningen har ökat i snabb takt och därmed har den forna lilla fiskebyn förvandlats till en modernare stad med omkring 150 000 invånare som bor utspridda i hundratals ”urbanizaciones”, bostadsområden. På sommaren förvandlas de 150 tusen till nästan det dubbla. Huvudsakligen är byggnaderna låga i området, en stor skillnad mot andra semesterorter i Spanien. Kommunen ligger ca 6 mil från Málaga och sträcker sig utmed kusten, mellan strandlinjen och bergen. Det ger området ett väldigt speciellt klimat. Marbellas popularitet började 1953 då prins Alfonso von Hohenlohe öppnade Marbella Club och hans vänner kom för att roa sig och umgås. Marbella blev ett ”inneställe” i Europa, precis som S:t Moritz, Gstaad, eller Juan Les Pines.

Marbella är golftätast i Europa med över 50 golfbanor i närområdet

Marbella är golftätast i Europa med över 50 golfbanor i närområdet. Här ligger ”golf-valley” där flera av Costa del sol och Spaniens bästa golfbanor ligger, golfdalen som har blivit lite av tummelplats för golfspelande svenskar. Här serveras svensk mat, kålpudding, ärtsoppsbuffé med tillhörande punsch och pannkakor. Kräftskiva med spanska kräftor med svensk krondill och kryddost arrangeras årligen. Fler och fler ofruktbara områden har förvandlats till golfbanor, omsorgsfullt skötta för att förbli ymniga greener året om. Området är otroligt vackert. I bakgrunden reser sig Sierra Blanca, landskapet är förtrollande med gröna kullar, palmer och apelsinlundar. Mikroklimatet som bildas mellan bergen och havet gör att vintern är mildare än någon annan stans i Europa och sommaren är inte riktigt lika varm som på andra platser i Andalusien. Dessutom regnar det sällan. Mellan maj och oktober är regnet sällsynt. Även under vintern är det ovanligt att det regnar hela dagarna, oftast handlar det om skurar som sedan ger plats åt solstrålarna. Temperaturen dagtid faller aldrig under 20 grader under hela året. Utom visa dagar i december och januari då även låga natt temperaturer på under 10 grader kan ses på termometern vissa nätter. Det som är vanligast är soliga dagar som låter turisterna njuta av stranden även under vinterhalvåret. Marbella har mycket att erbjuda. Priserna är högre än på andra platser utmed kusten men det som man får i gengäld har kvalitet. Högklassiga affärer kantar de nyrenoverade gatorna och restauranger och nattklubbar i världsklass betjänar en kräsen publik. Men det finns många ställen där man kan äta, dricka och bli underhållen utan att det kostar en mindre förmögenhet.

Puerto Banús – Där lyxyatcher ankrar året runt

Puerto Banús, där lyxyatcher ankrar året runt vid kajer fyllda med Rolls Royce, Ferrari, Maserati, Bentley och andra uppseendeväckande fordon som låter sig fotograferas i sällskap av turister. Och därtill det välkända jet set livet på ”The Golden mile”, den så kallade guld milen, har gjort området världsberömt. Arab shejker och kändisar visar sig på årets inneställen i sällskap av hundratals ”paparazzi”, skvallerblaskornas reportrar.

Puerto Cabopino – Lillebror til Puerto Banús

Puerto Cabopino lillebror till Puerto Banús är en lugnare och gemytligare hamnidyll med sitt varierande utbud av restauranger och promenadstråk. På dagtid är även stranden väl värd ett besök med sin vita sand och ljumna klara vatten. Marbella är mycket mer än så. Kommunen består av flera delar som många tror är andra byar. Puerto Banús, San Pedro de Alcántara, Nueva Andalucía och Las Chapas är alla del av Marbella. Området är enormt stort och stäcker sig från Mijas Costa till Estepona. Marbellas bästa stränder är de som ligger utanför stadens centrum. Området runt Las Chapas, Don Carlos och Cobopino – Los Monteros och Puente Romano är populärast bland dem som dyrkar sandstrand och klart vatten.

Marbella – Historik

Marbellas historia är inget som den vanlige turisten tar sig tid att lära känna trots att det finns arkeologiska fynd och dokument som visar att staden grundades under 900 talet.

Troligtvis grundades Marbella av Fenicier redan för mer än 3500 år sedan då de byggde upp affärs leder utefter Spaniens södra kust. 300 år F.Kr. härskade romarna och gav staden dess första namn, Salduba. Morerna invaderade södra Spanien år 711. De landsteg på kusten mellan Tarifa och Marbella. De byggde då muren och virrvarret av gator i gamla stan och gav staden namnet Marbilha. Vilket senare utvecklades till Marbella. Enligt den lokala befolkningen var det Spaniens första drottning, Isabella av Kastilien, som när hon kom till denna plats första gången lär ha utropat: ”Qué mar tan bella!”, vilket vackert hav. Mar-bella blev därmed Marbella enligt den versionen. Andres García Baena en lokal författare har nyligen publicerat en intressant bok om Marbellas historia, han lever inte på att skriva böcker om historia, utan säljer dem i sin bokhandel El Zoco som han driver i Marbellas centrum.

Enligt Garcia Barna daterar Marbellas tidigaste uppgifter från 900 talet. Borgen som ännu finns kvar i den gamla stadsdelen näst intill apelsintorget lär ha byggts omkring år 970 då staden också började omringas av en höga skyddande murar, vilka sedan började försvinna under 16 hundratalet.

Denna teori menar att det fanns tre portar till stadens centrum som idag är några av stadens viktiga torg.

Katedralen La Encarnacion i den gamla stadsdelen kan ha varit platsen där den stora moskén reste sig med sin höga minaret över de låga taken och de vitkalkade murarna som fortfarande fascinerar turisterna som promenerar genom de vita typiskt andalusiska och sydspanska gränderna under semestern.