Hyra i Spanien - Nyheter - Certifierade Ekologiska Golfbanor

Certifierade ekologiska golfbanor

06 maj 2019

Kommunernas samfällighet på västra Costa del Sol inför certifierade ekologiska golfbanor. Med ett kontrollintyg ska golfspelare tydligt kunna se att golfbanan använder renat avloppsvatten på ett kontinuerligt och varaktigt sätt.

Det presenterades under januari 2020 vid turistmässan Fitur i Madrid. (bilden). Bakom kontrollintyget står kommunernas samfällighet och det offentliga vattenbolaget Acosol.

Både det spanska som andalusiska regionala golfförbundet står bakom satsningen med att på ett tydligt sätt öka medvetenheten om god användning och hållbarhet av vattenresurser.

Presidenten vid kommunernas samfällighet, José Antonio Mena och Carlos Cañavate vid Acosol säger att de vill lyfta fram golfbanor som använder sig av renat avloppsvatten vid bevattning.

”Detta är en mycket viktig händelse som betonar hållbarhet, miljö och turism på Costa del Sol”.

Renat avloppsvatten bevattnar i dagsläget inte mindre än 40 golfbanor på Costa del Sol. Vattenreservoarerna är på rekordlåga nivåer och det råder brist på vatten. En investering på nio miljoner euro för att öka produktionstakten vid reningsverket EDAR i La Víbora, Marbella, gör att anläggningen nu producerar 14.000 kubikmeter vatten om dagen. Vatten som används för att bevattna kustens golfbanor.

Det är Diario SUR som berättar om de klara förbättringar som gjorts senaste tiden för att återanvända renat avloppsvatten och distribuera det i vattenledningsnätet så att det når 40 golfbanor på kusten.

Det är bolagen Acosol och Acuamed som ansvarar för vattennätet och distributionen. 9.159.699,10 euro har satsats för att öka produktionen vid anläggningen EDAR (Estación Depuradora de Aguas Residuales) i La Víbora nära Marbella. 14.000 kubikmeter om dagen klarar anläggningen att distribuera.

Totalt är det 40 golfbanor som är inkopplade på nätet. Det är banor som ligger i området mellan Torremolinos och Manilva på västra Costa del Sol. Även kommunala parker och trädgårdar i Marbella kommer att kopplas upp på vattenledningsnätet.

Projektet har utvecklats i två faser sedan 2015. En ny pumpstation har installerats som ska klara av 20.000 kubikmeter vatten om dagen vilken gör att produktionen skulle kunna öka ytterligare.

Vårt mål är att fokusera på hållbarhet inom turistnäringen som är en prioritering, säger, Carlos Cañavate, VD vid Acosol.